Monday, June 3, 2013

PILIHANRAYA KEEMPAT.

Pilihanraya keempat  24 Ogos 1974


Pada tahun 1970 apabila negara telah pun pulih, Tun Abdul Razak menjadi Perdana Menteri mengantikan Yang Teramat Mulia Tengku Abdul Rahman, telah merangkan satu Dasar, itu Dasar Ekonomi Baru ( DEB) yang mempunyi serampang dua mata, 1. Membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat.

Tahun 1970 juga telah di ujudkan ( RUKUN NEGARA) yang mempunyai  Ideologi, Falsafah dan  Etika,
oleh kerana berlaku pergaduhan kaum perpaduan kaum telah musnah yang dibina semasa sama-sama menuntut kemerdekaan.

Dengan wujudnya Rukun Negara kerjaan dapat menyusun semula masyarakat dapat membina dan membangunkan negara.

Orang Melayu terlalu miskin hanya 2,4  menguasi ekonomi negara, manakala orang cina menguasi 33 peratus malah Asing menguasi 66 peratus, dengan melaksanakan Dasar Ekonomi Baru, untuk meningkatkan taraf ekonomi bumiputra sekurang-kurangnya 30 peratus.

Dengan kewujudan DEB pembangkang ( DAP) menentang kononnya DEB hanya untuk orang Melayu sahaja, sedangkan DEB dirancang untuk mengstabilkan ekonomi Negara, kedudukkan kaum seimbang dari segi ekonomi.

Dari sudut politik Tun Razak dapat menyatukan beberapa parti politik untuk bergabung sahingga tiga belas buah parti bergabung, UMNO menjadi teras, PAS menyertai sama, dari PERIKATAN diganti dengan BARISAN NASIONAL (BN) .

Pilihanraya keempat pada 24 Ogos 1974 buat kali pertamany Barisan Nasional bertanding merebut 154 kerusi parlimen, BN memperolihi 135 kerusi dan pembangkang hanya mendapat  19 kerusi, UMNO sebagai teras kapada BN memperolihi 61 kerusi.

Dengan kejayaan besar ini kerjaan dapat meneruskan pembangunan untuk memajukan Negara dan rakyaat untuk menarik pelabur untuk melabur dinegara ini.

Politik di negeri kelantan bergolak dalam tahun 1975 sahingga negeri kelantan diperintah dibawah Mageran, dan akhirnya PAS menarik diri keluar dari BN, dan menuduh UMNO campur tangan dalam perselisihan dalaman PAS.

Sahingga hari ini Nik Aziz menuduh kononnya UMNO buang PAS dari BN, sedangkan PAS ketika itu mengalami krisis kepimpinan dalam PAS sendiri, tapi untuk menutup keburukannya PAS menuduh UMNO buang PAS dari BN. Yang mengeluarkan kenyataan itu ialah Nik Aziz orang Alim kononnya tak buat salah, semua penyokongnya percaya, sedangkan pekara sebenarnya UMNO tidak ada kena mengenanya. Nik Aziz kena minta maaf dengan UMNO, tapi orang sombong tak akan melakukannya.

BN terus melaksanakan pembangunan demi rakyat dalam tempoh 4 tahun sebelum pilihanraya kelima pada 8hb Julai 1978.

Kita boleh berfikir apa yang kerjaan BN lakukan demi kepentingan rakyat.
No comments:

Post a Comment