Monday, November 29, 2010

PKR MENOLAK RAJA-RAJA MELAYU

KONSIP KETUNANAN MELAYU.

Dalam ucapan presiden PKR berikral untuk tidak mempertahankan ketunan Melayu, kerana beliau beranggapan ketunan melayu hanya untuk kepentingan segelintir sahaja, apa yang dimaksud oleh Wan Azizah itu ditujukan kapada pemimpin UMNO yang sentia mrnyatakan untuk mempertahankan ke tunan Melayu.

SERATAH.

Saya nak menjelaskan apa yang dimaksudkan KETUNAN MELAYU.

Semasa UMNO menuntut kemerdekaan pada tahun 1946 yang lalu, selogan ketika itu ialah HIDUP MELAYU, apa ertinya hidup Melayu, ertinya Melayu sudah mati, maksudnya kuasa melayu sudah tiada lagi apabila negeri negeri Merlayu telah diambil oleh british. Kuasa Melayu hanyalah menguruskan hal ehwal Agama dan adat resam sahaja.

Apabila kita mencapai Kemerdekaan UMNO telah meletak kembali kuasa Melayu, sebab itu UMNO mengwujudkan perlembagaan Demokrasi Berparlimen Raja Berperlembagaan.
Yang Di Pertuan Agong sebagai Ketua Negara. dan dinegeri-negeri Sultan dan Gabnor sebagai ketua negeri-negeri.

Maksud KETUNAN MELAYU IALAH RAJA-RAJA MELAYU, RAJA SEBAGAI TUAN KAPADA NEGERI INI. Dalam hal ini maksud Presiden PKR itu ialah PKR tidak menerima Raja-Raja Melayu, kerana tidak mempertahankan ke Tunan Melayu PKR enti Raja-Raja.

PKR hendak membuang Raja-Raja Melayu, benarlah apa yang dikatakan oleh Tan Sri Ghazali Shafee, bekas Menteri Dalam Negeri zaman Tun Razak hingga Tun Mahathir, katanya Anwar bercita-cita untuk menjadi Persiden Negara ini ( Malaysia ) yang akan dibantu oleh Amarika bagi mencapai cita-citanya. sebab itu apa saja tentang Anwar rakan-rakannya di USA cuba membnantu Anwar walau pun dalam kes moralnya.

Antara Raja dan Melayu tidak boleh dipisahkan, buang Raja bererti membuang melayu, berfikirlah dalam hal ini terutama genarasi muda supaya kita tidak menysal nanti pap bila kuasa sudah tiada lagi, kita dah tengok dibeberapa buah negeri yang mereka kuasai.

3 comments:

 1. Salam bro, kalau si Wan Jijah tak cakap macam itu, macam mana Anwar akan dapat jadi PM, macam nanti kumpulan Peguambela kes 'LIWAT' si Nuar yang ramai datang dari DAP akan membantu.... Kalau tidak masakan Anwar akan jadi PM dan Nik Ajis jadi Presiden Republik of Malaysia kalau tidak bersekongkol dengan DAP yang mahukan konsep Malaysian Malaysia dilaksanakan macam di Singapura...

  ReplyDelete
 2. 1. Salam perjuangan dari pengendali blog "mulutmelayu-REALITI" (PULAU PINANG) dalam menyampaikan maklumat-maklumat yang benar dan tepat kepada pembaca-pembaca blog.

  2. Blog tuan telahpun di'link'kan di ruangan RAKAN MM-R : TENGAH blog mulutmelayu-realiti.blogspot.com untuk sebaran dan bacaan kepada pelawat-pelawat blog.

  3. Diharap tuan sudi bertukar 'link' dengan blog mulutmelayu-realiti dengan menyenaraikannya di blog tuan.

  ReplyDelete
 3. Bro. Cakap banyak je pasal orang lain. Sendiri macam mana?

  ReplyDelete